dijous, 25 d’octubre del 2012

Activitat tema 3


Un cop acabat la segona part del tema 3: “Possibilitats didàctiques de l’ordinador i les xarxes”  la mestra ens va plantejar la següent pregunta:

Com ens poden ajudar les TIC en la comunicació escola-família?

La comunicació entre la família i escola és un aspecte fonamental dins una escoleta. Els pares i mares en tot moment han d’estar informats sobre l’educació que rep els seu fill/a, quin és el seu progrés, els conflictes que es troba, com va el dia a dia a dins l’aula,...Perquè això sigui possible hi ha d’haver una bona comunicació i cadascú ha de posar la seva part (interès, dedicar temps,...) per tal de que això sigui fluid.

Com ja sabem hi ha diverses maneres de dur a terme aquesta comunicació entre família – escola, algunes poden ser: a través d’entrevistes, de reunions, del dia a dia, TIC, cartes,... Totes aquestes maneres afavoreixen aquesta comunicació.

A través de les entrevistes i reunions els pares poden anar coneixent amb més profunditat les necessitats i interessos que té el seu fill, quin és el seu progrés a dins l’aula amb el dia a dia, quines són les seves dificultats i facilitats,... A més a més, a l’inici del curs a través d’una reunió grupal les mestres oferiran als pares quina és la metodologia que utilitzaran al llarg del curs i les activitats que pretenen fer.

Referent a les noves tecnologies puc dir que moltes de les escoletes dia d’avui ja les fan servir com una eina més de comunicació entre la família – escola. Actualment no són totes les escoles que tenen present aquesta eina per facilitar la comunicació, però de cada vegada són més.
Un exemple clar d’aquesta eina de comunicació són els blocs de centre i d’aula. En aquets blocs i trobem diverses activitats que van fent els infants amb el dia a dia a l’escola (manualitats, dibuixos, fotografies,...). Per tant, és un espai on els/les mestres poden donar a conèixer totes les activitats i tasques que van fent els infants a dins l’escola, quines metodologia segueixen, quins són els seus objectius,...

Tot això permet a les famílies veure tot allò que no poden veure, el dia a dia a dins l’aula i escola. A  més a més, en aquest espai ells tenen l’oportunitat de deixar comentaris, opinar i intercanviar idees. Aquesta eina també pot afavorir la comunicació entre família – infant, ja que els infants poden mostrar en tot moment aquest bloc i anar explicant tot el que està penjat en aquest espai.

El problema que ens podem trobar amb aquesta eina és que no totes les famílies tinguin la facilitat de manejar les noves tecnologies. Una possible solució per aquest problema seria que l’escola oferís ajudes i suports a les famílies amb aquesta dificultat.
Amb aquesta eina s’ha d’evitar perdre el contacte entre pares i mestre/a alhora de les sortides i les entrades. Encara que aquestes trobades siguin de poc temps, són molt importants per saber com va al dia a dia l’infant a l’escola.

En definitiva, les noves tecnologies ens ajuden i faciliten a tenir altre tipus de contacte amb les famílies, però no podem deixar de banda les trobades amb la mestra (entrevistes, reunions,...) ja que aquestes són fonamentals i necessàries. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada